BEHIND THE SCENES OF
art performance Alice Syndrome

Vanaf morgen is drie dagen lang de performance Alice Syndrome, een collage-achtige voorstelling met dans, poëzie, theatrale types, projectie en installatiekunst, te bewonderen in RADION Amsterdam. Bij het ‘Alice in Wonderland’-syndroom ervaren mensen hun omgeving en lichaam op een vreemde manier, zoals de Alice in het bekende boek van Lewis Carroll.

Mede-initiatiefnemer, zakelijk aanvrager, creatief producent, schrijver én medespeelster Riva Godfried (28) geeft een uniek kijkje achter de schermen over de twee jaar durende voorbereidingen.

Alice Syndrome

dansers tijdens de performance

Wat is het ‘Alice syndroom’? 
‘Mensen met dit syndroom zien hun lichaam soms heel klein, of juist heel groot, zien deuren kleiner en groter worden, hoe objecten plots in een hoek van de ruimte worden gezogen of hoe iets dat dichtbij is plotseling mijlenver weg lijkt. Er wordt gezegd dat Lewis Carroll hier zelf aan leed en delen van zijn boek hierop heeft gebaseerd. In de performance brengen wij de lichamelijke ervaringen van het Alice in Wonderland-syndroom en de connectie met de tijdloze Alice-boeken op het podium in RADION.’

Hoe zijn jullie op het idee gekomen? 
De voorstelling is een samenwerking van zes kunstenaars, twee dansers en een regisseur. Het is begonnen bij mij (literatuurwetenschapper en schrijver) en Marieke Helmus (arts en filmmaker). Wij hebben op deze manier het raakvlak gezocht tussen onze vakgebieden. We kwamen toen op het Alice in Wonderland-syndroom uit. Vervolgens zijn we gaan bedenken wie/wat we nodig hadden om “iets” hierover te maken. Zo is er een samenwerking tussen ons en nog vier andere geweldige kunstenaars uit verschillende disciplines ontstaan met wie we het concept hebben uitgedacht tot de vorm die het nu heeft. Daar kwamen nog twee bijzondere dansers bij en een ijzersterke regisseur, en de rest is volgende week geschiedenis.’

En wat is jouw rol hierin? 
‘Ik heb veel petten op in dit project, ik durf het bijna niet op een rijtje te zetten. Ik ben mede-initiatiefnemer, zakelijk aanvrager, creatief producent, doe een stukje pr,  ben schrijver van poëzie die in de voorstelling voorkomt en zal zelf ook meespelen als theatraal type.’

Alice Syndrome

Riva Godfried in Alice Syndrome

Hoe is het gelukt om dit voor elkaar te krijgen?
‘Door de bijzondere inzet van de kunstenaars met wie ik samenwerk. Zij geven steeds 200% om iets moois neer te zetten. Ook ben ik ontzettend blij met hun ervaring in de culturele sector met communicatie met fondsen, techniek, et cetera. Zonder hen was het gewoonweg niet gelukt. Je moet als groep besluiten dat je iets gaat neerzetten en alles op alles zetten om het tot een succes te maken.’

En financieel?
‘Samen met Marieke heb ik aanvragen geschreven voor verschillende fondsen. Vanwege variërende deadlines moet je vaak wachten op uitsluitsel, waardoor zo’n proces best lang kan duren. We begonnen met een grote opzet; dit hebben we bijgesteld na de uitkomst van de fondsen. Het project is daardoor net als Alice ook veel van grootte veranderd: eerst was het erg groot, vervolgens heel klein en nu is het toch weer wat groter geworden. Uiteindelijk is dit een proces geweest van anderhalf à twee jaar. ‘

Waar liepen jullie tegenaan bij het opzetten?
‘Tegen allerlei dingen. De administratie en het papierwerk dat komt kijken bij fondsaanvragen, bleek ontzettend veel. Ik heb mezelf altijd aardig gevonden in het doorploegen van papierwerk, maar dit was toch wel een ander kaliber. Ook hebben we van rechtsvorm moeten wisselen en zittende partners zaten er plots niet meer – en daarbij zijn we soms zelf ook wat chaotisch als kunstenaarsgroep. We zijn allemaal verschillend qua werkwijze en artistieke inhoud, het was soms lastig om dat te stroomlijnen en juist alle inzet goed te gebruiken.’

backstage bij de opbouw

Wat zijn de hoogtepunten?
De echte hoogtepunten komen volgende week met de performances. Toch hebben we al een aantal bijzonder goede repetities gehad. Ik vind het vooral prachtig om te merken hoe alles op een gegeven moment als een puzzel samenvalt, sommige elementen een hele andere rol krijgen in het stuk dan je verwacht. Dit is gebeurd onder strakke begeleiding van een strenge doch rechtvaardige regisseur. Voor mij was een hoogtepunt vorige week donderdag toen we een select groepje uitnodigden om feedback te geven. Zij waren heel enthousiast, begrepen het stuk en het wekte in hen precies de reactie waarop we hadden gehoopt!’

Wat is je tip voor iemand die ook zoiets wil opzetten?
Zet door met wat je wilt maken, door al het papierwerk, e-mailwerk, tegenslagen en angst dat het niet gaat lukken. Twijfel ook niet te veel aan jezelf; als je een visie hebt, voer het dan uit. Zorg ook dat je glashelder voor ogen hebt wat je precies wilt maken, dit kan nog wel wat veranderen gaandeweg, maar het is noodzaak om dit duidelijk te hebben. Je moet dit verantwoorden naar fondsen toe, maar ook voor een vlotte uitvoering is het belangrijk. En wees niet verlegen om je netwerk te vragen je te helpen, daar kun je uiteindelijk het meest op bouwen.’

Alice Syndrome Radion

backstage-beeld van de voorbereidingen

Waarom moéten mensen dit gaan zien?
‘In eerste instantie omdat het gewoon een geweldig goed stuk is natuurlijk. Alice Syndrome geeft een nieuwe laag voor fans van Lewis Carrolls klassieker, is oogstrelend en strak op sommige momenten, op andere weer heel absurdistisch en grappig. Ten slotte heeft het publiek de mogelijkheid om de uitzonderlijke hallucinatoire beelden van het Alice in Wonderland-syndroom voor zich te zien ontvouwen.’

Kunnen we in de toekomst nog iets dergelijks van jouw hand verwachten? Of is dit iets eenmaligs?
‘Ik denk het wel. Het zou zonde zijn om niets te doen met de ervaring die ik nu heb opgedaan. Daarbij staan we ook op een aantal festivals deze zomer met andere specifiek literaire acts, waaronder The Bucketlist Festival in de Metaalkathedraal in Utrecht. Ik merk dat het me het meest inspireert om samen met anderen een act of creatief concept uit te denken en uiteindelijk te realiseren. Het is heel tof om iets te bedenken en het vervolgens precies zo voor je te zien gebeuren. Ik weet niet wat dat is, maar het geeft een bijzonder genot.’


Meer weten over Alice Syndrome of wil je het met eigen ogen bekijken?
Check dan de Facebookpagina of het event.

Tickets zijn hier verkrijgbaar.


Alice Syndrome 
is een initiatief van De Lettervlucht, een collectief voor kunstenaars, ontstaan uit de behoefte om samen literair creatieve concepten te realiseren.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *