EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ
het creatieve brein achter Brainy Days, Vera de Ruijter

Vera Brainy Days

Je dromen najagen, hoe pak je dat nou aan? De beste leerschool is door af te kijken bij toppers die je voor gingen. Tijd dus voor een kijkje achter de schermen bij een inspirerend persoon, iemand die al zijn zekerheden opzij zette en iets voor zichzelf begon. Dit keer: Vera de Ruijter (31), de creatieve spirit achter Brainy Days.

Brainy Days is de online store en inspiratieplatform voor de urban explorer die op zoek is naar producten waarmee je het creatieve brain in jezelf kan ontdekken.
Hoe is Brainy Days ontstaan?

‘Ik ben begonnen met het bijhouden van een dagelijks online dagboek op een Facebookpagina en later op mijn blog die toen al Brainy Days heette. Elke dag deelde ik iets wat mijn inspirerende in een dagelijks thema, zoals Vintage Friday, Design Tuesay, en nog veel meer. Think, collect create is waar Brainy Days voor staat.’

En toen?
‘Toen kreeg ik de mogelijkheid om negen maanden een pandje in de Jordaan te huren. Ik wist meteen: “JA, dit wil ik doen met Brainy Days.” Toen heb ik er een theme store van gemaakt. Elke drie maanden wisselde ik van thema in de winkel samen met een gelijknamig online magazine. De thema’s sloten aan op het moment en de fase waarin ik met Brainy Days zat. Het eerste thema was Let’s be adventurous waarbij ik spullen verkocht zoals vintage koffers, mokken met mannen met baarden en stoere backpacks. Het tweede thema was Be Blooming. Hierbij toverde ik de winkel om tot een frisse pastelkleurige omgeving met gras onder de tafels en lampen met felgekleurde snoeren die als wortels over het plafond kropen. Behoorlijk conceptueel allemaal! Na deze maanden ben ik even pandloos geweest en sinds september 2015 zit ik aan de Jacob van Lennepkade. Tot voor kort zat ik hier met de winkel, maar sinds vorige maand hebben we de winkel omgetoverd tot creatieve studio en pick up voor de online store om zo weer meer focus te krijgen in waar ik goed in ben, namelijk concepting, branding, styling en fotografie!’


Wat deed je hiervoor?
‘Ik heb een hoop freelanceklussen gedaan voor met name duurzame merken zoals Dopper en A beautiful story. Hiervoor deed ik marketing, social media en fotografeerde ik lookbooks. Ook heb ik als stylist diverse huizen en bedrijven ingericht.’

Wat vind je het leukste aan ondernemer zijn?
‘De vrijheid en het ontmoeten van steeds nieuwe inspirerende creatieve mensen die in hetzelfde vaarwater zitten.’

Waar loop je tegenaan? En hoe ga je dat in de toekomst verbeteren? 
‘Door te groeien loop je steeds achter de feiten aan en dat levert vaak de nodige stress op. Gelukkig ga ik vanaf april Brainy Days samen met mijn vriend Hans runnen. Hij krijgt dan de verantwoordelijkheid over alles wat te maken heeft met logistiek, online marketing, begrotingen en andere getallen die bij mij stress opleveren en voor hem juist leuke uitdagingen zijn. Ik kan me dan volledig gaan focussen op het creatieve gedeelte van Brainy Days waardoor er meer tijd vrij komt voor samenwerkingen, fotografie, content en wie weet een eigen Brainy productlijn!’

Wat is het gekste wat je als Brainy Days boss hebt meegemaakt?
‘Een oude dame die mij opbelde omdat ze het zo lief vond dat we een persoonlijk kaartje bij de bestelling hadden gedaan. Dit doen we eigenlijk altijd maar zij voelde zich heel speciaal en schreef ons zelfs ook nog een kaart terug! Ook heb ik wel eens een dronken man binnen gehad die zijn huis werd uitgezet en helemaal in paniek was. Als winkel heb je ook een sociale functie en dan maak je genoeg mee van de mensen in de buurt.’

Wat is jouw ultieme tip voor iemand die ook voor zichzelf wil beginnen?
‘Begin gewoon en probeer geen beren op de weg te zien! Volg je hart en weet dat je niet alles alleen hoeft te doen. Er zijn genoeg mensen om je heen die je willen helpen. Ik ben onwijs van samenwerken, delen en gunnen. Op die manier krijg je dit ook terug en kan je samen steeds een stapje groeien. En daarnaast: doe vooral waar je gelukkig van wordt! Bij mij was het hebben van een winkel niet hetgeen waar ik gelukkig van werd en daardoor ben ik des te blijer dat ik de stap heb genomen om alleen online verder te gaan. Dit in combinatie met de samenwerking met mijn vriend gaat hopelijk heel veel rust en energie opleveren.’

Backstage Brainy Days

Meer zien van Vera en haar Brainy Days? Neem dan een kijkje op www.brainydays.nl of check Facebook of Instagram.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *