BEHIND THE COVER OF
Venus & Adonis

Vorige week was ik op Valentijnsdag op een book launch van – hoe toepasselijk – een love story van Shakespeare. Nou hoor ik je denken: huh, die Shakespeare is toch al honderden jaren dood? Dat klopt. Hij is niet uit de dood opgestaan, maar er is wel een nieuwe uitgave verschenen van zijn werk Venus en Adonis.

Mocht je het verhaal op de middelbare school gemist, of verdrongen, hebben: Venus en Adonis is gebaseerd op het gelijknamige verhaal uit de beroemde Metamorphosen van de Romeinse dichter Ovidius. Hierin wordt Venus verliefd op Adonis en gooit al haar verleidingstactieken voor hem in de strijd. Ze gaat er echt voor, laten we maar zeggen. Met een dominantie en daadkracht – waar singles tegenwoordig nog wat van kunnen leren – gaat ze te werk om hem te overtuigen van zijn liefde voor haar. You go girl!

Talloze uitgaven zijn er door de jaren heen van het werk verschenen, maar geen een is zo bijzonder als deze en ik zal je vertellen waarom:

Naast dat het boek er alleen al prachtig uitziet (linnen hardcover, tekst in twee kleuren – Engels blauw, Nederlands zwart) is Hafid Bouazza er goed in geslaagd een gemakkelijk leesbare vertaling te maken van Shakespeares tekst. Eentje die erg tot de verbeelding spreekt. Maar de échte toevoeging zit ’m voor mij in het beeld. Het hele boek is namelijk geïllustreerd met aquarelschilderingen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Marlene Dumas. Zo mooi en sprekend dat ze eigenlijk op zichzelf het verhaal al uitbeelden.

Venus Adonis Dumas Bouazza

De combi Bouazza en Dumas is geen verrassende. Ze werkten namelijk eerder met elkaar samen, zoals voor de tentoonstellingscatalogus Marlene Dumas: The Image as Burden, waaraan ik heb zelf meegewerkt bij het Stedelijk Museum (en daarom een dag in de studio van Marlene Dumas doorbracht), maar dit boek bewijst maar weer dat ze een gouden combi zijn.

De tekst blijft natuurlijk wel een verhaal in gedichtvorm, dus als je daar niet zo van houdt kun je altijd nog alleen ‘plaatjes’ kijken. Maar die alleen al zijn zeker de moeite waard om een exemplaar te bemachtigen. Voor alle Dumas lovers, net als ik, is het boek een echt hebbeding!

Venus & Adonis is een uitgave van uitgeverij Athenaeum en voor 25 euro te koop bij de reguliere boekhandel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *