EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ
founder van Deskbookers, Frank Derks

DeskbookersFrank (links) en Jeroen zijn hard op weg om de grootste boekingssite voor vergaderruimtes en werkplekken van Nederland te worden.

Je dromen najagen, hoe pak je dat aan? De beste leerschool: afkijken bij toppers die je voor gingen. Tijd dus voor een kijkje achter de schermen bij een inspirerend persoon, iemand die al zijn zekerheden opzij zette en iets voor zichzelf begon. Dit keer: Frank Derks (32 jaar), founder van Deskbookers.

Flexen is steeds meer in trek. Lekker werken in hippe koffietentjes of op de special daarvoor ingerichte flexplek heeft allerlei voordelen. Zo zit je vaak in een creatieve en inspirerende omgeving, ben je weg van collega’s die je om de haverklap storen met een vraag en kun je er gemakkelijk netwerken. Iemand die deze voordelen al jaren geleden inzag is Frank Derks, oprichter van de Amsterdamse start-up Deskbookers. Frank zegde zijn droombaan in de topsport op om zich helemaal op Deskbookers te richten.

Vertel eens, wat is Deskbookers nou precies?
‘Deskbookers kun je zien als de Airbnb van de werk- en vergaderruimtes. Bij Deskbookers geloven we dat de manier waarop we werken, ontmoeten en van kantoren gebruik maken aan het veranderen is en er over 5 tot 10 jaar heel anders uitziet. Daarom geeft Deskbookers toegang tot de meest meest inspirerende werk- en vergaderruimtes. Alle locaties zijn volledig geserviced en voorzien van wifi, koffie/thee, gastheer of -vrouw en alle andere faciliteiten die nodig zijn om lekker te werken of te meeten. In 2020 willen wij het grootste platform zijn met aanbod in meer dan 50 landen ter wereld. Oh, en Deskbookers is onlangs uitgeroepen tot de 10 coolste startups van Amsterdam en de 100 coolste van Europa!’

vergaderruimte DeskbookersEen van de vele vergaderruimtes die via Deskbookers te huur is.

Hoe ben je op het idee gekomen?
‘Ik heb Deskbookers opgericht toen ik bij Global Sports Communication (een managementbureau voor internationale topatleten) werkte. Maar het idee voor Deskbookers is daarvóór al ontstaan, toen ik bij Koninklijke Wegener werkte. Het frustreerde me dat het hoofdkantoor van Wegener toevallig in Apeldoorn stond en van mij werd verwacht dat ik dagelijks 3 uur in de file stond om daarnaartoe te komen. Door de lokale benadering van Wegener had zij een groot netwerk van kantoren door heel Nederland. Toen de ouderwetse kantoren waar iedereen zijn eigen bureau had werden omgetoverd tot moderne flexkantoortuinen, kon je ineens bij al die kantoren werken. Dit bespaarde reistijd, reiskosten en gaf een productiever gevoel want opeens konden we overal in Nederland onze klanten ontmoeten. Toen dacht ik: nu begin ik te snappen hoe de nieuwe generatie gaat werken en ontmoeten.’

Frank DeskbookersFrank maakt al z’n werknemers in tijdens een potje lunchpingpong.

Wat vind je het leukste aan het opzetten van een eigen bedrijf?
‘Het mooiste compliment wat je kunt krijgen is van een klant die zegt: “Wauw, dit is precies wat ik zocht.” Het zien van een probleem, dit proberen op te lossen en zien dat het werkt geeft een geweldig gevoel. Daarnaast de ervaring en persoonlijke ontwikkeling. Iedere week gebeurt er wel weer iets leuks en ik had nergens anders zo veel kunnen leren en kunnen meemaken. Ik heb verhalen en ervaringen voor het leven en we zijn pas net begonnen!’

En wat zijn de mindere kanten? Wat is het ergste dieptepunt dat je hebt meegemaakt?
‘Vroeger was je tof wanneer je in een bandje speelde, tegenwoordig is het cool om een startup op te zetten. Ik kan het iedereen aanraden, maar gemakkelijk is het niet. Voor ons in ieder geval niet. Toen we begonnen met Deskbookers geloofde vrijwel niemand in het idee. We hadden allebei een droombaan in de topsport en Deskbookers leverde toen nog geen pepernoot op, maar we geloofden er wel in. Daardoor hebben we onszelf twee jaar lang geen salaris kunnen uitbetalen terwijl we dag en nacht werkten. Jeroen (mijn compagnon) en ik hebben 1000 keer gedacht om te stoppen, maar we hebben 1001 keer besloten om door te gaan. Inmiddels werken er 35 mensen bij Deskbookers.’

Deskbookers kantoorEr wordt duidelijk hard ‘gewerkt’ op het kantoor van Deskbookers.

Ik heb gehoord dat je naast directeur ook ‘Meneertje Blij’ bent. Wat doe je zoals om je werknemers tevreden te krijgen en te houden?
‘Haha mooi! Vanaf het moment dat ik op de middelbare school zat, vroeg ik me af wat een goed presterend bedrijf onderscheidt van een geweldig presterend bedrijf. Ik kwam er maar niet achter. Toen ben ik Bedrijfswetenschappen gaan studeren en dacht ik: daar kunnen ze mijn vraag vast beantwoorden! Maar na 4 jaar had ik nog steeds geen antwoord. Toen dacht ik als ik ga werken dan krijg ik snel genoeg antwoord. Dat viel tegen en daarom ben ik mijn eigen bedrijf gestart, of ja, dat was in ieder geval één van de redenen. Ook dat hielp me in het begin niet deze vraag te beantwoorden. Pas recentelijk ben ik me gaan realiseren dat de essentie is terug te brengen naar één woord: happiness. Ik geloof dat geweldig presterende bedrijven het verschil maken door zich te richten op de happiness van hun klanten en medewerkers. Daar werken we hard aan en daar zal die naam wel vandaan komen…’

Tot slot ben ik toch nog wel even nieuwsgierig, waar werk je nou zelf het liefst?
‘Goede vraag! In een oude Kerk.’

DeskbookersNog zo’n leuke werkplek die je via Deskbookers kan huren.

Meer weten over flexwerkplekken? Of ben je zelf op zoek naar een toffe, inspirerende werkplek? Kijk dan op www.deskbookers.com of volg Deskbookers op Facebook of Instagram.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

2 Comments on “EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ
founder van Deskbookers, Frank Derks

  1. Geweldig dat jij je hele gevoel en blijheid in je werk kunt vinden Frank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *