DE ENIGE WEG NAAR RIO
Een uniek kijkje achter de schermen bij de Nederlandse hockeyploeg

Rio

Vandaag gaan de Olympische Spelen van start en morgen al (om 15.00 uur) spelen de Nederlandse hockeymannen hun eerste wedstrijd tegen Argentinië in de strijd voor een gouden medaille. De weg ernaartoe was er een met pieken en dalen, schrijft sportjournalist Edwin Alblas in zijn boek De enige weg naar Rio dat eind juni verscheen. Hij volgde een jaar lang de spelers en hun coach op de voet en laat ons meekijken in zijn een uniek kijkje achter de schermen.

De oud-HockeyWeekly-hoofdredacteur kreeg onbeperkt toegang tot de wereld van de hockeyers en hun coach op weg naar Rio. In de kleedkamer, bij wedstrijdbesprekingen en de trainingen. Hij geeft het antwoord op de vragen waarop je altijd al een antwoord had willen weten zoals: hoe worden de individuele spelers een team? Wat pikken ze van elkaar en wat niet? En welke hobbels moeten er in een laatste jaar voor iets carrièrebepalends als de Spelen – het hoogst haalbare in de sportwereld – worden genomen? Maar ook gaat hij in op de eisen die coach Max Caldas, die de succesvolle hockeydames verliet om de heren naar de top te brengen, aan zichzelf, zijn staf en de jongens stelt om de misse in Rio de Janeiro een kans van slagen te geven.

‘Nooit voelde ik me een indringer, nooit bemerkte ik bij de ploeg terughoudendheid in doen en laten. Dat gaf mij de kans om intieme momenten te beschrijven.’

‘Ik heb de ploeg en de staf van binnenuit mogen volgen. Soms wist ik wat er komen ging, terwijl spelers in spanning afwachtten. Nooit voelde ik me een indringer, nooit bemerkte ik bij de ploeg terughoudendheid in doen en laten. Dat gaf mij de kans om intieme momenten te beschrijven,’ vertelt Alblas eerlijk in zijn inleiding. Met zijn boek wil een beeld schetsen van wat een stel getalenteerde hockeyers met een gemeenschappelijke droom beweegt. En daarin lijkt hij goed te zijn geslaagd. Hij beschrijft situaties soms zo gedetailleerd dat het bijna lijkt alsof je er zelf bij bent. Maar altijd met gepaste afstand. Niet alleen de positieve kanten komen aan het licht, maar ook de ontroerende en minder leuke situaties die zich hebben voorgedaan. Niet alleen krijg je een uniek kijkje in de levens van de spelers nu, de coach en andere betrokken, maar ook kom je meer te weten over hun achtergrond en verleden.


Rio

De enige weg naar Rio is een aanrader voor iedereen die – net als ik als amateurhockeyer – van hockey houdt maar is ook interessant voor wie gewoonweg benieuwd is naar wat zich in de kleedkamers van topsporters afspeelt of wat een speler bijvoorbeeld aan voeding moet binnenkrijgen op een wedstrijddag.

De enige weg naar Rio. Goudkoorts van de hockeyploeg
Uitgeverij Nieuw Amsterdam

ISBN  978 90 468 2102 2
Prijs: € 19,99

 

Over de auteur

Sportjournalist Edwin Alblas (1966) werkt al meer dan twintig jaar voor kranten en tijdschriften en is daarnaast pr- en mediamanager bij een sportmarketingbureau. Sinds 1999 volgt hij het hockey op de voet.

Over het ontstaan van dit boek

Het idee voor dit boek was ontstaan doordat Alblas in eerste instantie wilde schrijven over Max Caldas die als coach zowat alles had gewonnen wat er te winnen viel, maar die vond zichzelf niet groot genoeg voor een boek. Toch gingen de twee nog eens koffie drinken; een jaar later was er dit boek.

***

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *